Kreta uitgelicht

De natuur op het eiland Kreta

Het eiland is erg bergachtig met maar liefst drie grote bergketens. De Lefka Ori ( Witte Bergen) bevinden zich aan de westkant van het eiland. Dit gebergte wordt ook wel Madares genoemd en het hoogste punt telt 2453 meter. In het centrum van het eiland ligt het Ida gebergte met het hoogste punt op 2456 meter en het Dikti gebergte in het oosten met een hoogte van 2148 meter. De gebergtes op het eiland maken deel uit van een grotere bergketen die in de Balkan bij de Dinarische Alpen (beginnend langs de Kroatische kust) begint en die via het Pindos gebergte, de Pelopenessos, karpathos en via Rhodos in Turkije eindigt.

De grotten

De vele grotten (maar liefst meer dan 3000) die zich bevinden onder de bergen op Kreta bezitten een overvloed aan water. Dit heeft als reden, dat de bergen vooral uit karst en kalksteen bestaan. Kalksteen kan scheuren door het regenwater, waardoor het water vanuit de bergen zich in de grot nestelt.

Flora

Er is ook een veelzijdige flora aanwezig op Kreta. Er heerst een gematigd klimaat wat er voor zorgt dat er meer dan 2000 inheemse planten op het eiland kunnen groeien. Ongeveer 1800 plantsoorten komen alleen maar op Kreta voor en 200 plantensoorten kun je ook elders op de wereld tegenkomen. Een aantal voorbeelden van de plantensoorten die je alleen op Kreta tegen zal komen zijn de; Steenroos ( Cistus villosus-creticus), het Kretenzer wolbloempje (Ebenus cretica), de Kretenzer tulp (Tulipa cretica) en de Kretenzische crocus (Crocus Oreocreticus).

Er zijn niet alleen vele plantensoorten aanwezig op het eiland, maar ook diverse soorten kruiden zoals basillicum, munt en oregano. Naast deze kruiden zijn er ook miljoenen olijfbomen te vinden op het eiland. Van sinaasappelbomen, mandarijnbomen, citroenbomen tot aan de vele druivengaarden.

De dieren

krikrigeit

De Kri-Kri geit

Je kunt tijdens een wandeling ook bijzondere dieren tegenkomen, zoals de Kri-Kri geit. Deze geitensoort komt alleen op Kreta voor. Net als de Kretenzische das, de Kretenzische wilde Kat (de Felix silvestriagrius) en de unieke stelmuis (Acomys minus). Mocht je langs de waterkant lopen en je kijkt omhoog, zit er zo nu en dan de kans in dat je zeldzame roofvogels ziet vliegen zoals, de lammergier (Gypaetus barbatus), de goudadelaar (Aquila Chrisaetus) en de Kretenzische gier (Gyps Fulvus).

De rivieren

In de winterperiode zijn er veel meer rivieren aanwezig waar water doorheen stroomt, dan in de drogere zomerperiode. Dit komt door de regenval en de sneeuw dat aanwezig is op de bergen. De bekendste rivieren van Kreta zijn; Anapodiaris en Geropotamos in de Messara-vlakte, Kiliaris en Almyros in Apokoronas, Kolenis en Kakoperatos nabij Kissamos, Tavronitis en Platanias nabij Chania, Milopotamos in het zuidoosten van Rethymno-stad en de Kourtaliotis-rivier nabij Preveli.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply