Kreta uitgelicht

Het departement Heraklion

Het departement Heraklion is een van de vier departementen van Kreta. Het department bevindt zich in het oostelijke middenstuk van Kreta en grenst aan de departementen Rethymnon en Lassithi. Aan de noordkust bevinden zich een aantal grotere toeristisch plaatsen zoals Chersonissos en Malia. Agia Pelagia is een gezelligere badplaats aan de noordkant. Aan de zuidkust bevinden zich wat kleinere badplaatsen zoals Matala en Kalamaki. De hoofdstad is de stad Heraklion.
heraklion

Geschiedenis en cultuur

Kreta heeft een rijke geschiedenis en dat is ook in Heraklion nog terug te vinden. Achtereenvolgens heeft Kreta te maken gehad met de Mino´sche beschaving, die duurde vanaf 3500 vC tot ongeveer 1500 vC. Dit is de eerste Europese beschaving die we kennen. Na de Mino´sche beschaving kwam er voor Kreta een Arabische periode, een Venetiaanse heerschappij en een Ottomaanse heerschappij. Het is leuk om deze invloeden nog terug te zien in het hedendaagse Kreta.

Omgeving en bezienswaardigheden

Op de Messara vlakte rond de plaats Timbaki vind je veel kassen waarin vooral tomaten groeien.

Het Ida gebergte loopt gedeeltelijk door het departement Heraklion. Ten zuiden van de stad Heraklion ligt de opgraving van het beroemde paleis van Koning Minos Knossos. Dit is een zeer belangrijke Mino´sche opgraving van een van de eerste beschavingen in Europa. De ru´nes worden jaarlijks door vele toeristen bezocht.

Het archeologisch museum van Heraklion is ook de moeite van het bezoeken waard. Je vindt daar behalve Mino´sche vondsten ook talrijke klassieke en Romeinse vondsten uit de nabije omgeving. In het Historisch vind je de chronologische voortzetting van het archeologische museum met vondsten uit de vroeg Byzantijnse periode.

In het gemoedelijke dorpje Vori vind je een leuk volkenkundig museum. In het museum bevinden zich antieke voorwerpen uit het dagelijkse leven van de mensen die door de eeuwen heen in Vori geleefd hebben. Het museum heeft voor de prachtige collectie zelfs een Europese prijs ontvangen. In Vori kun je de echte Griekse cultuur en gastvrijheid van de bevolking zelf ervaren.

Aan de zuidkust van Kreta ligt Matala. Matala is wereldberoemd vanwege de unieke ligging tussen de krijtrotsen waar talrijke gaten in gemaakt zijn. Dit zijn antieke grafkamers. In de jaren zestig was Matala het domein van hippies.

In Heraklion is verder nog heel wat te beleven op het gebied van culture manifestatie. Vooral in de zomer wordt er veel georganiseerd op het gebied van concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen. Bovendien zijn er ook een aantal religieuze manifestaties zoals in Arhanes het feest van Maria, hemelvaart in Augustus etc.

Het Cretaquarium Thalassocosmos is ook een aanrader. Dat is leuk om te doen als je de warmte even zat bent. De namen van de vissen worden in het Nederlands genoemd en er klinkt rustige muziek. Het is er een beetje donker waardoor het geheel enigszins sprookjeschtig aandoet.
heraklion2.png

Klimaat

Heraklion heeft een heerlijk warm mediterraan klimaat. De winters zijn niet zo aangenaam omdat het er dan wel vaak regent maar in de zomer is het droog en soms zelfs behoorlijk heet. Gelukkig krijg je wel enige afkoeling van de wind van zee.

 

Eten en drinken

Overal in Kreta kun je heerlijk eten maar vooral buiten de toeristische centra. Zoek daar eens een taverne op en laat je gastronomisch verwennen. De Grieken zelf laten hun tafel vol zetten met allerlei Griekse gerechten op verschillende schaaltjes. Probeer het ook eens. Je kunt dan bijvoorbeeld een Griekse salade nemen met gehaktballetjes, feta, olijven, vis, tzatziki, moussaka etc. Je eet je vingers erbij op!

heraklion3.png

Leave a Reply