Eten en drinken

Het departement Lassithi

Het meest oostelijke departement op Kreta is Lassithi. Het grenst in het westen aan het departement Heraklion. In dit departement bevindt zich het Oros Dikti gebergte. Op een hoogte van 800 meter ligt tussen de bergtoppen de Lassithi hoogvlakte bekend om de vele windmolens.

De hoofdstad is de stad Agios Nikolaos. Aan de noordkust liggen de havenstadjes Agios Nikolas en Sitia. Aan de oostkust ligt het palmenstrand Vai en aan de zuidkust ligt Ierapetra en het super gezellige dorpje Mirtos.

lassithi

Geschiedenis en cultuur

Lassithi is onderdeel van de rijke geschiedenis van Kreta. Kreta heeft te maken gehad met verschillende beschavingen sinds de oudheid. Zo ook met de oudst bekende Europese beschaving, de  Minoïsche beschaving. Deze duurde van ongeveer 3500 vC tot 1500 vC. Er kwam een abrupt einde aan. Daarna had Kreta te maken met een Arabische periode gevolgd door een Venetiaanse heerschappij en daarna een Ottomaanse heerschappij. Elke beschaving heeft zijn sporen nagelaten.

Omgeving en bezienswaardigheden

Wil je de vele windmolens van de Lassithi hoogvlakte met eigen ogen zien? Dat kan. De hoogvlakte is o.a. bereikbaar via Chersonissos, Stalis of Agio Nikolas. De weg ernaar toe is al spectaculair vanwege de fantastische vergezichten. Er zijn ook veel traditionele dorpjes te vinden op de weg richting de hoogvlakte. De windmolens op de hoogvlakte deden vroeger dienst om water uit de grond te pompen. Dit is tegenwoordig niet meer nodig. Daarom staan ze er alleen nog maar als decor.

Je kunt ook naar de hoogvlakte gaan om de grot van Zeus te bezoeken. Dat kan vanaf een parkeerplaats bij het dorpje Psichro dat zich in het noorden van de hoogvlakte bevindt. Je moet 15 tot 20 minuten redelijk stijl naar boven lopen voordat je er bent. Als je niet goed ter been bent, is het geen aanrader. De grot is erg diep en je kunt naar beneden lopen via twee flinke trappen. Het is wel weer even een inspanning, maar eenmaal beneden aangekomen wordt je verrast door de mooi verlichte stalagtieten en stalagmieten.

Vanuit Agios Nikolas en Elounda kun je op excursie gaan naar het Lepra-eiland Spinalonga. In de 16e eeuw hebben de Venetianen op dit eiland een machtige vesting gebouwd. Dit deden zij om zich te vededigen tegen de Turken. Toch kregen de Turken het eiland in handen maar dat was pas in 1715 en in 1903 vertrokken zij weer. Hierna werd het eiland ingericht als leprozenkolonie. Deze functie heeft het zo’n vijftig jaar gehad. Nu zijn op het eiland sommige van de vervallen huisjes gerenoveerd en kun je er een tentoonstelling bezoeken. Het is een indrukwekkende ervaring om meer over de geschiedenis van dit eiland te weten te komen.

Agia Fotia is een fijne snorker- en duiklocatie. Niet ver van Agio Fotia vind je een begraafplaats die nog stamt uit de vroeg-Minoïsche periode.

lassithi2

Klimaat

Dankzij het heerlijke warm mediterrane klimaat is het heerlijk toeven op Lassithi. Je kunt er alleen beter in de winter niet naar toe gaan want dan regent het er vaak. De zomers daarentegen zijn heerlijk warm en droog. Het kan er zelfs behoorlijk heet worden. Gelukkig heb je dan altijd nog een heerlijk briesje vanaf de zee.

Eten en drinken

Je moet je als toerist even aanpassen aan het ritme van de Grieken zelf als je uit eten wilt. De restaurants gaan namelijk niet eerder open dan 18 of 19 uur. Het wordt pas druk rond 22 uur. En je kunt gerust midden in de nacht een restaurant bezoeken.

Lekkere Griekse gerechten zijn Gyros, Moussaka, Souvlaki, Kleftiko en Gemista. Gyros wordt door de Grieken als fastfood gezien maar is desalniettemin erg lekker. Je kunt op het eiland Kreta natuurlijk volop verse vis verkrijgen. Dat wordt smakelijk bereid door de smaakkunstenaars op het eiland.

Vis moet ook kunnen zwemmen. Dus neem bij het eten een zalige Griekse wijn. Zo heerlijk kan het Griekse leven zijn.

lassithi3

Leave a Reply