Beleef Kreta

Het Europese Wandelpad E4 op Kreta

Kreta is een eiland waar wandelen eigenlijk centraal staat. Het eiland bezit oneindig veel wandel- en bergpaden die voor vrijwel iedereen toegankelijk is. De meest bekende wandelroute is het Europese wandelpad E4. Dit pad start in Trachilos. Dit is een onbewoond eilandje ten zuiden van de kaap Goudero, oostelijk Kreta en in de Libische Zee. Het pad eindigt in Kato Zakros in het oosten van Kreta.

Hieronder volgt de gehele wandelroute die langs authentieke dorpjes en bezienswaardigheden gaat.

1. Departement Chania E4:
De startplaats is Trachilos. Vanuit hier loopt de wandelroute naar Polirinia en vanaf daar door naar het dorpje Sfinari. Na een bezoek aan Sfinari is er de mogelijkheid om door Elafonisi langs de zuidkust te lopen naar Paleochora, Sougia, Agia Roumeli, Loutro, Sfakia, Frangokastello en Skaloti.

2. Departement Rethymnon E4:
Het tweede deel van de route start in Rodakino en loopt in noordelijke richting naar Mountros. Vanaf daar kun je in zuidoostelijke richting lopen richting Koxare en Spili. Via de dorpen Kissos, Gerakari, Amari, Vizari en Fourfouras is er de mogelijkheid om naar de top van Ida te lopen. Vanaf daar splitst het pad zich op, waar je kunt kiezen om naar het noorden te wandelen met als eindplaats Anogia.

3. Departement Heraklion E4
Het derde gedeelte van de route start op de top van de berg op het eiland Kreta, de Ida. Deze berg is met haar 2456 meter de hoogste van het eiland. Vanaf daar loopt het pad naar Asites en vervolgens door de dorpen Venerato, Vathipetro, Archanes, Mirtia, Lyttos, Kastamonitsa naar het Lassithi plateau.

4. Departement Lassithi E4
Het laatste gedeelte van de route start bij de Psychro grotten. Daarvandaan loop je in zuidelijke richting naar Mathokotsanaen en vervolgens via Prina, Vassiliki, Orino, Chrisopigi, Papagiannades, Ziros naar Zakros. Vanaf Zakros is het nog een klein stukje wandelen naar het eindpunt Kato Zakros.

e4 route

Leave a Reply