klimaat

Weer en klimaat op Kreta per maand

Het klimaat op Kreta bestaat uit een mediterraans klimaat. Dit houdt in dat er droge zomers en milde winters aanwezig zijn op dit Griekse eiland. De zonnige zomers zorgen ervoor dat er veel toeristen aanwezig zijn in de zomermaanden op het eiland. De zon laat zich vrijwel elke dag zien in de maanden juni, juli en augustus wat dit tot een perfect vakantie eiland maakt.

Januari

In januari kan het behoorlijk fris zijn met een temperatuur die tussen de 5 en 10 graden Celsius in de nacht ligt en overdag tussen de 12 en 16 graden Celsius. Deze maand wordt gezien als één van de natste maanden op Kreta met gemiddeld 10 tot 12 dagen neerslag.

Februari

Deze maand is vergelijkbaar met januari en is dus een behoorlijke grijze maand. Echter komt het wel eens voor dat de temperatuur oploopt naar de 20 graden, maar in de meeste gevallen komt deze niet hoger uit dan de 15 graden.

Maart

In maart is het weer nog vrij onbestendig. In de noordelijke helft van het eiland neemt de neerslagkans sterk af en laat de zon zich steeds vaker zien. In het zuidwesten is deze maand nog wel vrij nat, maar de temperaturen nemen wel toe richting de 20 graden.

April

Voor de wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers is dit de meest perfecte maand voor een bezoek aan het eiland. Het is niet te warm, met temperaturen rond de 20 en 22 graden en er zijn nog niet heel veel toeristen aanwezig op het eiland. Aan het einde van deze maand komen de eerste toeristische vluchten weer aan op het Griekse eiland.

Mei

De eerste maand met zomerse temperaturen is aangebroken. De dagtemperaturen liggen tussen de 22 en 26 graden en soms zelfs 30 graden. Het kan in de avond nog flink afkoelen en het weer wat frisser maken met temperaturen rond de 15 graden. Dit kan ervoor zorgen dat het overdag aangenaam is maar in de avond toch wat frisser.

Juni

De kans op hoge temperaturen neemt in juni flink toe en zorgt voor de nodige voorbereiding op het toeristenseizoen. De temperaturen liggen bijna elke dag rond de 30 graden en er valt nauwelijks meer neerslag.

Juli

De topmaand voor een bezoek aan het eiland. Met een gemiddelde dagtemperatuur tussen de 30 en 33 graden is het goed vertoeven voor de zon liefhebber. De temperatuur van het zeewater is opgelopen tot zo’n 24 graden wat zwemmen ook aangenaam maakt. Het is een droge, zeer warme en zonnige maand op het eiland.

Augustus

Er is kans op een hittegolf in de augustusmaand. Het weerbeeld is vrijwel hetzelfde als in juli, alleen bestaat er de kans dat je dagen tegenkomt met een temperatuur van rond de 40 graden. De eerste twee weken van augustus zijn meestal de warmste weken op Kreta.

September

De temperaturen liggen iets lager als in juli, wat deze maand een aangename maand maakt. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 24 en 32 graden. Er is nauwelijks kans op regen en mocht dit gebeuren dan zijn het unieke korte (onweers)buien.

Oktober

In deze maand kun je geluk of pech hebben. Er is een einde gekomen aan de droge periode en de kans op neerslag neemt sterk toe. In de derde en de vierde week van oktober is deze kans het grootst aanwezig. Er is meer bewolking en het weer is wat grijzer. De temperatuur ligt echter nog steeds tussen de 20 en 25 graden wat het nog wel aangenaam maakt om buiten te zijn.

November

Normaal zal het in november tussen de 18 en 21 graden zijn met soms uitschieters naar de 30 graden. Er is overdag een redelijke kans op bewolking en regen. Vooral in het zuiden van Kreta is deze kans het grootste. De wind is ook duidelijk aanwezig op het eiland.

December

De regenmaand op Kreta. De regen valt vaak in de vorm van langdurige neerslag en de wind neemt sterk in kracht toe. Het zeewater en de luchttemperatuur liggen rond de 16-17 graden wat nog wel aangenaam is. De dagen zijn echter grijs en in de hoger gelegen gebieden op het eiland kan sneeuw vallen. Wat december een wintereiland kan maken van Kreta.

Tags: , ,

Leave a Reply