Kreta uitgelicht

Weetjes over het eiland Kreta


Kreta is zowel het grootste als het populairste vakantie-eiland van Griekenland. Kreta is namelijk een eiland dat voor iedere toerist wat wils aanbiedt / bezit. Zo kan men genieten van de natuur, bijkomen en sightseeing in de oude(-re) steden van het eiland en kan men, voornamelijk studenten, een van de feeststeden bezoeken (zoals Chersonissos) voor grote en gezellige feesten. Aangezien Kreta bij Griekenland hoort, zal het u niet verbazen dat Kreta veel (zoniet alleen maar) Griekse invloeden heeft. Het eiland ligt in het zuiden van de Egeïsche Zee tegen de grens met de Libische Zee. Kreta is een langwerpig eiland met een lengte van 260 kilometer en een variërende breedte van 12 tot 70 kilometer. De oppervlakte van het eiland is ruim 8300 km2. De kustlijn van Kreta is ruim 1050 kilometer.

 

 

Het landschap van Kreta

Het landschap van Kreta is een zeer bergachtig landschap. Op het eiland zijn namelijk 3 gebergtes te vinden. In het Westen vindt u de Lefka Ori, eenmaal vertaald betekend dit de Witte Bergen. Dit gebergte heeft haar naam te danken aan het feit dat de bergen in de winter altijd wit zijn door de sneeuw en tot aan de zomer (begin juni) kan men van grote afstand de resterende sneeuw zien op de bergtoppen. De hoogste top van dit gebergte, genaamd Pachnes, bevindt zich op 2452 meter. In het centrale gedeelte van Kreta bevindt zich het Idagebergte, waarvan de hoogste berg (van het eiland), genaamd de Ida Psiloritis, haar top bereikt op 2456 meter hoogte. In het Oosten van het eiland bevindt zich het Diktigebergte. Dit gebergte ligt in de buurt van de Lassithihoogvlakte. De bergen van het Diktigebergte bestaan voornamelijk uit kalksteen en ongeveer 50 kloven. Ook zijn er in dit gebergte veel grotten te vinden. De hoogste berg is genaamd de Dikti en deze bereikt haar hoogtepunt op 2148 meter.

 

Bezienswaardigheden

In Kreta zijn er, net als in Griekenland, veel bezienswaardigheden voor mensen die tijdens hun vakantie de cultuur willen proeven van het eiland. Zo is er de mogelijkheid om de overblijfselen van het paleis van Knossos te bezoeken in de gelijknamige plaats.

Het paleis is ontdekt door Arthur John Evans in 1878 toen hij tijdens een opgraving stuitte op de westelijke vleugel van het oude paleis. Het paleis is vermoedelijk zo’n 4000 jaar oud en waarschijnlijk was dit het paleis van de legendarisch koning Minos. Uit deze tijd stammen ook vele mythen, waarvan de meest bekendste is dat Theseus (Atheense koningszoon) de Minotaurus (half stier, half mens), dat in het labyrint van Minos woonde.

Ook kunt u de Samariakloof bezoeken in het gebergte de Lefka Ori in het Westen van Kreta. Andere bezienswaardigheden zijn Het Arkadi-klooster (Centraal op het eiland Kreta), de Lassithihoogvlakte nabij het Diktigebergte in het Oosten van het eiland, het Archeologische museum in Iraklion (de hoofstad van Kreta) en diverse plaatsen zoals Rethimnon en Chania.

 

De steden

De grootste stad / hoofdstad van Kreta is Iraklion (Heraklion). Iraklion is de op drie na grootste stad van Griekenland. De stad moet genoegen nemen met de vierde plaats onder Athene, Thessaloniki en Patras. Iraklion telt ongeveer 175.000 inwoners. Andere belangrijke steden in Kreta zijn Chania in het noordwesten met ongeveer 65.000 inwoners, Rethimnon met 32.000 inwoners (gelegen tussen Iraklion en Chania), Agios Nikolaos met 15.000 inwoners in het noordoosten en Ierapetra met 14.000 inwoners in het zuidoosten op het smalste gedeelte van het eiland (breedte van 12 kilometer).

De inwonersaantallen verschillen door het jaar heen, aangezien na het toeristenseizoen een groot aantal mensen weer terugtrekken naar het vasteland.

 

 

 

Leave a Reply