Agios Nikolaos

Agios Nikolaos is een Griekse havenstad welke gelegen is in het noordoosten op het eiland Kreta in het departement Lassithi. Agios Nikolaos is de hoofdstad van het departement Lassithi. De havenstad telt rond en nabij de 26.400 vaste inwoners die flink wat bezoek krijgen iedere zomer.

Agios Nikolaos

Geschiedenis

Agios Nikolaos werd pas echt bekend bij de toeristen toen een aantal bekende personen het stadje ontdekten in de jaren 60 van de vorige eeuw. Walt Disney en Jules Dassin waren twee van de personen die het stadje eigenlijk op de kaart hebben gezet voor het toerisme in de stad. Later trokken namelijk de Grieken en andere West/Europeanen naar het eiland om te genieten van het heerlijke weer en om tot rust te komen, dit vooral in de zomermaanden van juli tot augustus. Agios Nikolaos betekend eigenlijk Sint-Nicolaas of Heilige Nikolaas. De naam stamt af van een beschermheilige van de zeelieden.

Natuur en klimaat

Kreta is natuurlijk gelegen in het Middellandse zeegebied en heeft daarom een heerlijk mediterrane klimaat. Zwoele zomers en zachte winters zijn hier de standaard. Zelfs nu wanneer het in Nederland kouder begint te worden (oktober), is het in Agios Nikolaos nog heerlijk weer met temperaturen rond de 25 graden Celsius.

Agios Nikolos is gelegen tussen de beren en is eigenlijk een volledige stad met veel bebouwing. Pas buiten de stad kan je genieten van de prachtige natuur. Midden in de stad is een klein meertje gelegen, Voulismeni genaamd. Dit geeft je een heerlijk rustgevend en typisch Grieks gevoel.

Mooi

Toerisme

Agios Nikolaos is het beste te bezoeken in de zomermaanden, dit komt omdat het weer nou een maal net wat lekkerder is maar er is ook veel meer open. In de zomer bloeit de stad op en heeft een rijk aanbod aan restaurants, hotels, bars en winkels. Echter in de winter zijn bijna alle gelegenheden gesloten en kan je minder goed genieten van het prachtige havenstadje.

Daarnaast is Agios Nikolaos goed te bereiken met het openbaar vervoer, er rijden daarom ook regelmatig bussen langs de kustlijnen naar de andere omliggende steden. Vanuit Agios Nikolaos een dagje naar een nabijgelegen stad is daarom ook goed te doen. Maar ook de steden die net even wat verder zijn, zijn ook prima te doen. Om het gemakkelijker voor jezelf te maken is het huren van een auto gemakkelijker en praktischer als je wat verder weg wil. Zo heb je alle tijd en ruimte en ben je niet afhankelijk van de bus tijden.

Bezienswaardigheden

Zoals hierboven genoemd is er een leuk klein meertje midden in de stad, het Voulismeni meertje. Het prachtige binnenmeertje dat door de hoge rotswanden wordt omringt heeft een kanaaltje dat het meer verbindt met de haven. Vele Grieken beweren dat het Voulismeni meertje bodemloos zou zijn en je mag er ook niet in zwemmen, laten we stellen dat het heel diep is.

Voulismeni meer

Kritsa is een klein traditioneel en pittoresk bergdorpje dat bekend staat om haar handwerk en de lange dorpsstraten. In deze straten zijn vele verschillende kraampjes te vinden met kleedjes, potten, tapijten et cetera. De traditionele gewoontes, kostuums en festivals zijn diep geworteld en je hebt daarom ook het gevoel dat je een stukje terug bent gegaan in de tijd. Kritsa ligt ongeveer 11 kilometer ten westen van Agios Nikolaos en heeft vele verscheidene kenmerken met fresco´s die van eeuwen geleden afstammen. De bewoners van het dorp stammen ook nog daadwerkelijk af van de inwoners die er in de 12e, 14e en 15e eeuw hebben gewoond.

Kritsa

Vanuit Agios Nikolaos kan je ook gemakkelijk in Spinalonga komen wat een schiereiland van Kreta is. Het schiereiland Spinalonga is te bereiken door een excursie vanuit de stad. Je kan ook vanuit Elounda zelf met een bootje richting het eiland varen. Als je aankomt ziet het er prachtig uit met een Venetiaans fort als blikvanger.

Eiland

 

Sunweb