Heraklion (Iraklion)

De stad Heraklion

Heraklion (Iraklion) is zowel de grootste stad als de hoofdstad van Kreta. Vandaag de dag telt de stad ruim 175.000 inwoners. De stad is centraal aan de noordkust van het eiland gelegen. Heraklion is vaak tot altijd het beginpunt van iedere reis naar Kreta, omdat Heraklion onder andere een centrale ligging heeft op het eiland, er veel hotels aanwezig zijn in de stad en er (veel) goede verbindingen zijn vanuit Heraklion naar het vasteland van Griekenland en de rest van Europa. Ondanks dat de naam van de stad door de jaren heen continu veranderde (door de toenmalige bezetters) betekent Heraklion  de stad van Heracles. De stad is echter vernoemd naar een haven uit de Romeinse tijd, namelijk de haven van Heracleum.

 

Historie van Heraklion

In de historie van Heraklion is de stad vaak veroverd en is de naam van de stad vaak veranderd (door de nieuwe bezetters). De stad is in 824 n.Chr. gesticht door de Saracenen (Dit waren moslims afkomstig uit Levant en die gedurende de Middeleeuwen al plunderend delen van Europa veroverden). In 961 n.Chr. toen de Byzantijnen de stad hadden veroverd van de Saracenen, werd de stad tot de grond toe afgebrand en later herbouwd als de stad Chandax. In het jaar 1204 n.Chr was de stad eigendom geworden van Venetië (een toenmalig koninkrijk). Gedurende de heerschappij van de Venetianen gebeurde er veel met de stad. Zo werd de naam veranderd van Chandax naar Candia en heeft de stad zich flink uitgebreid. Tegenwoordig kan men nog veel Venetiaanse invloeden terugzien in Heraklion, enkele voorbeelden hiervan zijn de01 stadsmuren, de haven en dokken en het fort Koulés.

Aan het einde van het Venetiaans – Turkse oorlog in 1669 viel de stad in handen van het Ottomaanse leger en dus in Turkse handen. De stad bleef in handen van Turkije totdat Candia (Heraklion) onderdeel werd van de Briste zone gedurende 1898 tot 1908. Tijdens deze periode werd de naam van de stad veranderd van Candia naar Heraklion.

 

  

Bezienswaardigheden in Heraklion

In Heraklion en haar omgeving zijn meeimagesrdere bezienswaardigheden die men kunt bezoeken. Zo is er het Minoïsche paleis van Knossos (gelegen in de plaats Knossos). In 1878 werd de westelijke vleugel van het paleis herontdekt / opgegraven tijdens een onderzoek dat geleid werd door Arthur John Evans. Er wordt vanuit gegaan dat dit het paleis was van de legendarische koning Minos en dat het paleis vermoedelijk zo’n 4000 jaar oud is.

 

In de stad Heraklion bevindt zich een archeologisch museum die gericht is op de Minoïsche beschaving en haar kunst. Het is het beste museum voor Minoïsche kunst in de wereld door haar opmerkelijke en complete collectie van bezienswaardigheden/ artefacten van de Minoïsche beschaving van Kreta. Het museum is geopend het hele jaar door geopend, hieronder kunt u de openingstijden zien:

April tot septemberdownload (5)

  • Maandag: 00 tot 19.00 uur
  • Dinsdag t/m zondag: 00 tot 19.00 uur

Oktober tot maart

  • Maandag t/m zondag: 00 tot 17.00 uur

 

Tijdens uw vakantie in Heraklion kunt u natuurlijk ook besluiten om langs andere en/of meerdere musea te gaan dan alleen naar het archeologische museum. Zo kunt u kiezen uit een bezoekje aan het Historische museum van Kreta, het Natuur Historische museum van Kreta of het museum van de Beeldende Kunst. Deze musea zijn allen gevestigd in Heraklion, dus u hoeft niet ver te reizen indien u ervoor kiest om één van deze musea te gaan bewonderen.

In Heraklion kunt u nog meer bezienswaardigheden bewonderen, waaronder de Koulés. De Koulés is een fort in de haven van de stad. Dit fort heeft echter geen Griekse invloeden, zoals u misschien had verwacht. De Koulés is namelijk gebouwd door de Venetianen omstreeks 1540. Het fort staat aangeschreven als een opvallend goed bewaard gebleven voorbeeld van de (Venetiaanse) militaire architectuur uit de 16e eeuw.

download (6)