Fodele

Een klein dorp in de regio van Kreta met 457 inwoners, dat ongeveer 20 kilometer ten westen gelegen is van Heraklion. Het is omringt met olijfbomen, citroen- en sinaasappelgaarden en bevind zich op een zeer vruchtbaar stuk land.

ligging fodele

 

 

 

 

 

 

 

 

Geschiedenis van Fodele

Dit dorp is vooral bekend vanwege het feit dat de beroemde schilder “El Greco” in 1541 hier geboren is. Deze beroemde schilder verhuisde naar Spanje en werd daar “Theotokopoulus” ofwel “De Griek” genoemd. Ter ere van hem is er in Fodele op het plein een standbeeld opgericht, waardoor “De Griek” altijd onderdeel blijft van dit prachtige dorp. Het is uitgegroeid tot een gemoedelijk dorp met een aantal kleine winkeltjes waar handwerk verkocht wordt.

Bezienswaardigheden

Het strand, dat gelegen is in een baai is de eyecatcher van Fodele. Aan de linkerkant van deze baai ligt een super deluxe hotel genaamd Hotel Fodele Beach. Tevens zijn er diverse tavernes (bierhuizen) aanwezig, met de beroemdste bij de dikste boom van Fodele. Naast deze dikke boom is een gedenkschrift te bewonderen over de beroemde schilder El Greco. Een must-see in Fodele is de Byzantijnse koepelkruiskerk. Vanaf de buitenkant ziet de kerk er somber uit, maar van binnen wordt je overweldigd door de architectonische vormgeving en mozaïeken. Maar in de omgeving van Fodele is ook genoeg te beleven. Neem bijvoorbeeld het Monoïsche paleis Knossos. Dit paleis is te vinden vijf kilometer ten zuiden van Heraklion in de plaats Knossos en was 10 eeuwen lang de eerste en grootste stad in Griekenland en van heel Europa. Op 20 kilometer afstand ligt Heraklion, wat de hoofdstad is van Kreta. Het is een levendige stad met drukke winkelstraten, veel terrassen op pleintjes, kleurrijke dagmarkten en eethuisjes met Kretenzische specialiteiten. Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan het dorp Archanes. In dit dorpje is een berg gevestigd waar Zeus zou zijn begraven. De berg Giouchtas is 811 meter hoog en zeker een bezichtiging waard. Het gebied van Archanes is tevens één van de beroemdste wijnstreken van Griekenland, dus de echte wijnliefhebbers kunnen hier goed uit de voeten.

Temperaturen in Fodele

 temp fodele

 

 

 

 

Waarom Fodele?

Het dorpje is een uitvalsbasis voor mensen die houden van rust. Het prachtige strand zorgt ervoor dat het gezien kan worden als een authentiek en kleinschalig badplaatsje. Fodele kan gebruikt worden als uitvalsbasis naar de diverse bezienswaardigheden in de omgeving, zoals Heraklion, Knossos en Archanes. De olijfbomen-, citroen en sinaasappelgaarden zorgen ervoor dat de natuurmensen zich kunnen wanen in een prachtige omgeving.

 

Beste aanbieding in Fodele

reis fodele