Typisch Grieks

Het departement Chania

Departement Chania is een van de vier departementen van Kreta. Het ligt helemaal in het westen van Kreta. Het is een zeer groot bergachtig gebied. De witte bergen (Lefka Ori) met de Samaria kloof, de Imbros kloof en de Agia Irini kloof bevinden zich in dit departement. De hoofdstad is de stad Chania en is gelegen in een prachtig, heuvelachtig landschap dat begroeid is met sinaasappel-, citroen- en olijfbomen. Chania heeft een sfeervolle haven en een gezellige boulevard met taverna’s. Ooit was de stad Chania de hoofdstad van Kreta. De meest bekende badplaatsen zijn Matala en Kalamaki.
chania

Geschiedenis en cultuur

Net als heel Kreta heeft Chania een rijke geschiedenis. Vanaf ca 3500 vC heerste er hier de Minoïsche beschaving. Deze duurde tot ongeveer 1500 vC. De overblijfselen van deze cultuur zijn goed bewaard gebleven. Voor de rest heeft Kreta nog een Romeinse periode, een Arabische periode, een Venetiaanse heerschappij en een Ottomaanse heerschappij gekend. Al deze culturen hebben hun sporen achtergelaten.

Het grootste gedeelte van de bevolking hangt het Grieks-orthodoxe geloof aan. Dit is in 1054 ontstaan toen de patriarchen het gezag van de paus niet langer erkenden.

Omgeving

Het departement Chania bezit een geweldige omgeving met imposante bergen, mooie valleien en fijne zandstranden.

Dichtbij de grens met het departement Rethymnon ligt het meer van Kournas, het enige meer en zoet water bassin van het hele eiland. Op de oevers komen schildpadden voor en er staan enkele taverna’s waar het mogelijk is om waterfietsen te huren. Het meer van Kournas heeft een bijzonder flora en fauna en is zeer het bezoeken waard.

Een geweldige en sportief uitdagende ervaring is een wandeling door de Samaria kloof. Het is de smalste kloof ter wereld. Je moet eerst 1200 meter afdalen voor je aan de prachtige wandeling van 16 kilometer kan beginnen. De kloof is op zijn smalst zo’n 4 meter breed met rotswanden van 500 meter hoog. In het voorjaar loop je op sommige plekken door het riviertje heen. In de zomer heb je daar geen last van. Doe vooral goede wandelschoenen aan voor deze tocht en draag een hoedje of petje tegen de brandende zon. Als je het niet meer volhoudt, zijn er ezeltjes die mensen door de kloof kunnen helpen. Als je geen topconditie hebt, is er ook nog een “lazy” route. Aan het eind van de kloof moet je nog zo’n 3 kilometer wandelen naar Agia Roumeli waar een boot op je wacht om je terug te brengen naar Paleochora of Chora Sfakion. Daar wacht dan weer een bus op je om je terug te brengen naar je hotel. De Samaria kloof is uitgeroepen tot het mooiste nationale park van Europa.

Vanaf Agios Nikolas kun je een boot nemen naar het eiland Spinalonga. Spinalonga is een eilandje met een imposante geschiedenis. In 1579 hebben de Venetianen er een groot fort gebouwd ter bescherming tegen de Turken. Helaas voor hen namen de Turken het eiland alsnog in en hielden het eiland tot 1903 bezet. Hierna stichtte de Griekse regering er een kolonie voor leprozen. Die hebben hier uiteindelijk 50 jaar verbleven. Als je weer terug bent in Agios Nikolas kun je nog even de tijd nemen om deze gezellige havenstad te bekijken.
Chania1

Klimaat

Chania heeft net als heel Kreta een warm mediterraan klimaat. De winters zijn zacht maar nat en de zomers kunnen behoorlijk heet zijn. Gelukkig heb je dan altijd wel een briesje van zee voor de nodige verkoeling.

Eten en drinken

Net als in de rest van heel Griekenland kun je ook in Chania heerlijk eten en drinken. Als je wilt eten zoals de Grieken zelf bestel dan allemaal kleine hapjes en laat deze tegelijk op tafel zetten. Hierbij zit dan bijvoorbeeld een Griekse salade, gehaktballetjes, feta, olijven, vis, tzatziki, moussaka etc.
Chania2

Leave a Reply