Beleef Kreta

Het departement Rethymnon

Departement Rethymnon is een van de vier departementen van Kreta. Het ligt ten oosten van departement Chania en ten westen van departement Heraklion. In dit departement liggen ook de stadjes Anogia (een van de mooiste stadjes), Plakias en Agia Galini.

De hoofdstad is de stad Rethymnon en is in onze ogen meer een dorp. Het Ida gebergte ligt gedeeltelijk in dit departement alsook de Kourtaliotiko kloof. Verder vindt men vele prachtige stranden, interessante archeologische bezienswaardigheden en Byzantijnse kerken in dit departement.
rethymnon

Geschiedenis en cultuur

Kreta heeft in zijn geheel een rijke geschiedenis. Dit komt doordat er in het gehele oostelijke Middellandse Zeebekken de Minoïsche beschaving heerste vanaf ongeveer 3500 voor Christus tot 1500 voor Christus. De overblijfselen van de Minoïsche cultuur zijn het best bewaard gebleven in de stad Rethymnon. De stad heeft verder nog invloeden van het Byzantijnse rijk en Grieks-Romeinse invloeden.

Het departement Rethynon is rijk aan archeologische vindplaatsen, kerken en kloosters. In Maroulas, Chromonastiri, Moundros, Monopari en Amnatos kun je mooie Venetiaanse ruïnes vinden.

Oude gebruiken en tradities zijn goed bewaard gebleven in dorpen als Garoza, Spili en Anogia.
Retyhmnon1

Omgeving

Het departement Rethymnon bezit een geweldige omgeving met wilde berglandschappen, vruchtbare valleien, imposante kuststreken en uitgestrekte zandstranden.

Als je op Kreta bent, moet je de zeer bekende wandeling maken door de Kourtalio kloof. Door de imposante afmetingen voel je je als mens maar een nietig wezentje. De wandeling duurt zo’n 4,5 uur. Dus zorg wel dat je in conditie bent voor als je dit avontuur aangaat. Op deze wandeling doorkruis je het water dat wel tot knie- of heuphoogte kan komen. Daarom kun je dit alleen maar doen in juli en augustus. Het eindpunt van de wandeling is het prachtige Preveli strand met zijn palmbomen. Net als in het departement Chania komen er hier schildpadden aan land om hun eieren te leggen.

Het Ida gebergte, ook wel Psiloritis genoemd, bevindt zich centraal op Kreta en voor het grootste gedeelte in het departement Rethymnon. Het Ida gebergte is volgens de mythologie de geboorteplaats van Zeus. Je kunt de heilige grot van Zeus bezoeken.

De mooiste stranden vind je in Damnoni, Bali, Tripetra, Agios Pavlos en Rethymnon stad. En de bekendste kloosters zijn het Arkadi Klooster en Preveli Klooster.

Klimaat

Rethymnon heeft een warm mediterraan klimaat. De winters zijn zacht maar behoorlijk nat. Daarom is de winter niet een geschikte tijd voor een bezoek aan deze streek. De zomers zijn er soms erg heet en bijzonder droog. Dankzij een briesje van zee heb je tijdens de warmste dagen een klein beetje verkoeling.

Eten en drinken

Op Kreta en dus ook in Rethymnon kun je vrijwel alle bekende internationale dranken verkrijgen. Het prijsniveau van alcoholische dranken ligt ongeveer gelijk aan dat in Nederland. In de toeristische gebieden liggen de prijzen wel wat hoger, vooral in de populaire discotheken.

Je kunt ook eens de heerlijke Griekse wijnen proberen of de lokale sterke drank raki oftwel tsikoudia. Grieken drinken dit drankje al in de ochtend bij de koffie. Zij drinken ook vaak frappé. Dat is een ijskoffie, die ze de hele dag door drinken.

Het leidingwater van Kreta is op zich veilig om te drinken. Alleen smaakt het niet zo lekker. Daarom geven de toeristen en lokale bevolking de voorkeur aan mineraalwater.

Als je in Griekenland uit eten gaat, moet je er wel rekening mee houden dat hier de restaurant niet open gaan voor 18 of 19 uur en pas rond 22 uur is het er druk. Je kunt in Griekenland gerust een restaurant bezoeken om middernacht.

De beste kwaliteit eten en vaak ook goedkoper vind je buiten de toeristische oorden. Daar is vaak de kwaliteit wat ondergeschikt aan het prachtige uitzicht dat je hebt over de boulevards.

Lekkere gerechten zijn Gyros, Moussaka (schotel van gekruid gehakt, aardappelen, tomaten en aubergines), Souvlaki (gegrild vlees op een stokje), kleftiko (stoofpotje van lamsvlees in aluminiumfolie) of gemista (met rijst gevulde tomaat of paprika). Gyros wordt door de Grieken wel een beetje gezien als een soort fastfood. Men eet op Kreta ook vaak verse vis.
Retyhmnon2

Leave a Reply